arkiv : om : english : RSS

Vil dyrene bli utryddet hvis alle blir veganere?Kjøttetere spør ofte om veganere har tenkt på hva som vil skje med dyrene dersom alle slutter å spise dem. Vil de bli utryddet?

For det første, så antas det med dette spørsmålet at et liv i fangenskap, tortur og slakt er et liv verdt å leve, kontra å ikke bli født i utgangspunktet.

For det andre, så antas det ofte at vi gjør dyrene en stor tjeneste ved å spise dem. Mange har overbevist seg selv om at vi har inngått en slags pakt med dyrene, hvorpå vi avler dem opp, og de “gir” oss sitt kjøtt, flesk og skinn som vi kan spise og bruke i klær og andre produkter. Personlig kan jeg aldri huske å ha sett ei ku signere denne avtalen.

Rettferdiggjørelse

Grunnen til at det finnes så mange dyr i utgangspunktet, er at vi, mennesker, avler dem frem. Selv om jeg ikke kan snakke for den individuelle kua, regner jeg med at et liv hvor du fødes, avles opp og drepes ene og alene for at dine herrer skal tjene penger, ikke er å foretrekke.

Hvis kua aldri ble født i utgangspunktet, hadde hun heller aldri lidd eller hatt tanker og følelser rundt emnet.

Så folkens, vær så snill, ikke lat som at dette er noe vi gjør for dyrenes beste. Det er et latterlig forsvar.

Utryddelse

Hvis pengestrømmen forsvant gjennom at folk sluttet å spise dyr, ville også interessen for å avle dem opp forsvinne. Dette er logisk, og en realitet vi definitivt måtte håndtere dersom alle ble veganere.

Noen dyr hadde klart seg i det fri, andre ikke. De som hadde vært heldige nok til å bli sluppet løs, hadde i det minste hatt en sjanse, kontra en garanti for slakt.

Men la oss være realistiske, de fleste hadde trolig blitt drept. Men hvis verden bestemte seg for å bli veganere, hadde massakren i det minste ikke blitt gjentatt nok en gang.

Det vi driver med, uansett hvordan du vinkler det, er å avle dyr inn i et brutalt og urettferdig system ment for å utnytte, tjene penger og drepe.

Hvis dette gjalt meg, og jeg hadde valget mellom et liv i tortur og en garantert død, hadde jeg heller foretrukket å ikke eksistert i utgangspunktet.

Vil veganere bli glade hvis dyrene utryddes?

Dyr i kjøtt -og melkeindustrien er ofte genetisk manipulerte for å vokse, produsere og gi så mye som mulig, så fort som mulig. Dette fører bl.a til mye smerte hos dyrene. Tenk f.eks på kylling som vokser så fort og blir så unaturlig store av ben og ledd ikke er i stand til støtte opp for vekten, noe som resulterer i mye smerte.

De tilbringer hele sitt, høyt stressede, liv i konsentrasjonsleirer, og de vil alltid bli drept, ingen unntak.

Sirkelen holdes bl.a gående gjennom at mennesker ødelegger naturlige dyrehabitat, slik at industriens dyr kan avles opp. Som et resultat, truer vi eksistensen til mange av dyrene som eksisterer naturlig her i verden. Vi dreper naturligvis også dyr som truer kjøttindustrien, men dette er det ingen som gidder å tenke på.

Ulf, for eksempel, er nå en truet rase takket være oss.

Kjøtt -og melkeindustrien produserer også ufattelige mengder avfall, og en gjennomsnittlig ku produserer ekstrement tilsvarende 20-40 personer hver dag. Foruten å forurense vannet vi drikker med bakterier, antibiotika og ammoniakk, fører denne typen avfall til dårlig luftkvalitet, drivhusgasser mm.

Fordi dyrene står i sin egen avføring hele dagen, pumpes de fulle av antibiotika slik at de ikke blir syke og dør. Denne misbruken av antibiotika fører over tid til at effekten reduseres, noe som betyr at virkning av antibiotika hos mennesker til slutt kan forsvinner.

Som du vet, er antibiotike en milepæl innen moderne helse, og dersom vi mister den, vil det være katastrofalt.

Dette er feil spørsmål

Uavhengig av hva som skjer med dyr hvis alle blir veganere, er dette egentlig er irrelevant spørsmål.

Selv om noen arter kanskje vil utryddes, gjør det ingenting for å rettferdiggjøre brutaliteten som finner sted hver dag verden over, her og nå. Spørsmålet gir heller ingen svar på hvordan vi kan ivareta et miljø som stadig blir mer og mer forurenset.

Ei kan man si at spørsmålet gir noen som helst gevinst for alle dyreartene vi truer med å utrydde for og skape plass til kjøtt -og melkeindustriens stadig vekst.

Dette er ting vi bør fokusere på, ikke den mulige utryddelsen av dyrearter vi spiser i dag.

Spørsmålet gjør ingenting for å endre livene til dyrene vi brutaliserer her og nå.

Hvis du var garantert et liv i tortur og død, ville du sagt at det var et liv verdt å leve?