arkiv : om : english : RSS

Kylling er dyrere enn du trorChicken-is-more-expensive.jpg

Kylling er kanskje ikke det dyreste kjøttet du kan kjøpe, men penger er ikke alt her i verden. Kjøper du kylling betaler du en høy etisk kostnad, en høy miljømessig kostnad og en høy samfunnsmessig kostnad.

Denne artikkel bærer sterk influens fra arbeid gjort av Peter Singer og Jim Mason—og deres bok The Way We Eat: Why Our Food Choices Matter.

Mitt mål er å trekke ut noen av hovedpoengene rundt kyllingproduksjon, samt supplere med egne kommentarer hvor relevant.

Hvis du vil lære mer, anbefaler jeg denne boken på det varmeste

Singer og Mason argumenterer for at effekten denne typen kjøttproduksjon har på samfunnet, kan deles i tre deler.

1) Den etiske behandlingen av kylling

2) Miljømessige konsekvenser

3) Hvordan det påvirker mennesker

I dag skal vi kun diskutere punkt 1.

Den etiske behandlingen av kylling

Vi vil med en gang støte på mange som argumenterer for at kylling er dumme dyr—videre vil man bli forsøkt overbevist om at fordi kylling ikke er intelligente, trenger vi ikke bry oss om dem—på den måten, tross logisk svikt, rettferdiggjøres både behandling og konsument. Våkn opp! Til og med hvis det var sant at kylling er dumme dyr, rettferdiggjør det på ingen måte vår behandling av dem.

Den eneste grunnen til at vi skal bry oss, er at kylling—akkurat som du og jeg—har evne til å lide.

Men for argumentets skyld, la oss undersøke intelligens hos kylling.

Basert på disse eksemplene alene, kan vi trygt konkludere med at en oppfatning av kylling som dumme dyr som vandrer rundt uten mål og mening, er fullstendig feil.

Men igjen, uavhengig av tilstedeværende intelligens, er det evnen til å lide vi virkelig bør bry oss om.

Kyllingens nervesystem er ikke ulikt vårt eget, og man introduserer stimulering ment for å skade, responderer kylling med både atferdsmessige og fysiologiske reaksjoner—reaksjoner man forventer å se hos et individ som lider.

“Broiler Room” (kjøttkylling)

Hva er "broiler"?

En broiler-kylling avles kun opp med et mål; å vokse så fort som mulig, for å produsere så mye kjøtt som mulig. Som et resultat av dette, opplever “kjøttkylling” mye fysisk og psykisk smerte.

EthicalVegan.net

I kjøttindustrien dytter man ofte 30.000 kylling inn i en bygning som er 150 meter lang, og 13 meter bred. Hver kylling har dermed et område på størrelse med et ark å bevege seg på.

Når kyllingen er veldig liten, pleier det å være noe plass, men når kylling vokser, forsvinner plassen fort.

Foruten fysiske skader, medfører et liv som dette betydelig mental lidelse.

Dersom man hadde gitt kylling mer plass, ville færre dødd. Dette er imidlertid ikke økonomisk lønnsomt, og gjøres derfor ikke.

“Limiting the floor space gives poorer results on a per bird basis, yet the question has always been and continues to be: What is the least amount of floor space necessary per bird to produce the greatest return on investment.”

Industrimanual

Jeg lurer på hvor det ble av etikken til personen som skrev den manualen. Det er fullstendig forkastelig.

If-you-think.jpg

Avlet i stykker

“Ammoniakk—en fargeløs, illeluktende og giftig gass.”

Kylling avles for å produsere mest mulig kjøtt på kortest mulig tid. Her handler det om å spare penger, ikke sørge for kyllingens velferd.

En studie fant at så mye som 90% av denne typen kylling har problemer med beina sine som følge av den raske veksten og resulterende vekten.

Til og med hvis kyllingen har nok plass til å bevege seg, velger mange å forbli på et sted. Hvorfor? Jo, rett og slett fordi det gjør så vondt å bevege seg at de heller står stille.

I de verste tilfellene opplever kyllingen at kritiske virvler brekker, noe som resulterer i at de paralyseres. Og hva skjer når man er paralysert og ikke kan bevege seg overhode? Man får ikke tak i mat og vann. Hva skjer når man ikke får tak i mat og vann? Man sulter og tørster ihjel. Men så lenge du kan bestille nuggets på McDonalds, er det vel verdt det.

Kjøttkylling lever livet i kronisk smerte. Måten vi behandler kylling på er

“the single, most severe, systematic example of man's inhumanity to another sentient animal”

John Webster

Dersom man skulle listet opp alle problemene broilerkylling gjennomgår, ville man aldri blitt ferdig. Istedenfor å gjøre det, vil jeg at du tenker over følgende.

Hver gang du gir dine penger til kyllingindustrien, betaler du folk for å sørge for at kyllingene fortsetter å leve et liv i kronisk (konstant) smerte. Er smaken av kylling virkelig verdt det?

To menn setter seg ned på McDonald’s.

Den første mannen sier: “Jeg har veldig lyst på nuggets akkurat nå!”. Han bestiller nuggets.

Den andre mannen sier: “Jeg har veldig lyst på nuggets akkurat nå!”. Men så husker han at hans smaksløker ikke kan forsvare lidelsen til et annet individ. Han bestiller ikke nuggets.

Dette er ikke subjektivt

At dyr lider er ikke en mening eller en posisjon. Det er ikke noe du kan bestemme om eksisterer eller ikke. Jeg er møkk lei av folk som argumenterer for at mennesker er snille mot dyr, og at vi behandler dyr i kjøtt og meieriindustrien på en pen måte. De har overbevist seg selv, og førsøker å dra med seg andre, på ideen om at dyrene vi misbruker, dreper og spiser dyr har levd gode liv. Bullshit.

Evnen til å lide er veldig målbar, så hvorfor skal den kastes ut vinduet når det kommer til behandlingen av kylling?

Det spiller ingen rolle hvor rett du tror du har—når vi behandler kylling på denne måten lider de—det er et faktum.

Alt som ikke er sagt

Vi har så vidt skrapet i overflaten av hva denne industrien gjør mot kylling. Vi hva ikke sagt noe om hvordan kylling transporteres til slakt. Vi har ikke sagt noe om miljømessige konsekvenser.

Vi har ikke sagt noe om folk som mener at så lenge vi dreper humant, er det greit. Kødder du eller? Hva betyr “humant drap”? Det er ingenting som heter humant drap. Jeg vet at du skriker til meg om at ”jo, det gjør det!”, og jeg vet at du du tror at du vet at du har rett—men hold fast på hatten—snart kommer det en artikkel som forteller deg hvorfor logikken din er feil, og hvorfor du tar feil.

Hvis du spør meg om jeg tror verden hadde vært et bedre sted dersom broilerkylling ble utryddet, ville jeg svart ja uten å blunke.

For dyrene,
Stian.