arkiv : om : english : RSS

LaktoseintoleranseVil du ha et glass melk? Jeg klemte det ut av den gravide hunden min i dag morgens.

Hva? Det er ekkelt, sier du?

Hva med litt løvemelk, eller sauemelk? Kanskje litt ulvemelk? Jeg vet, du vil ha litt elefantmelk?

De fleste vil si at alle forslagene ovenfor er ekle. På den annen side, har de ingen problemer med å drikke kumelk.

Hvorfor?

Seriøst, hvorfor er det sånn?

Viste du at mennesket er det eneste dyret som drikker melk tatt fra andre dyrearter? Viste du også at brorparten av verdens befolkning er intolerante mot laktose?

Intolerant.jpg

75% av verden er laktoseintolerante

Rart, ikke sant? Vel, egentlig ikke.

Når vi er små drikker vi melk fra mor. Det samme gjelder de fleste dyr. Sammenligner du en kalv og en menneskebaby, vil følgende være så godt som likt.

Babier produserer et enzym som gjør dem motsandsdyktige mot laktose. Når de når et punkt hvor morsmelk ikke lenger er normalt, med andre ord ganske ungt, slutter kroppen å produsere dette enzymet.

Det er med andre ord ikke meningen at vi skal drikke denne typen melk.

På tross av dette har melkeindustrien overbevist oss om at kumelk er viktig livet ut, og det du sitter og leser nå, virker mest sannsynlig helt fjernt. Bare husk at jeg ikke har noe å selge deg, men det har melkeindustrien.

Nå kan du til og med ta medisiner for motvirke bivirkningene av laktose.

Med andre ord, du kan putte kjemekalier i kroppen som hjelper deg å motvirke noe annet du putter i kroppen, som du egentlig heller ikke er ment å konsumere. Merkelig, ikke sant?

Melkeindustrien er avhengige av at du kjøper melk.

Ta deg en røyk, det er sunt for deg!

Hvis jeg sa at røyking var sunt for deg, vil din umiddelbare reaksjon være at jeg prøver å selge deg røyk. Enten det, eller du vil tenke at jeg er sprø.

Hva får deg til å tro at melkeindustrien er noe bedre? Hva får deg til å tro at melkeindustrien er en hellig organisasjon som bare bryr seg om din helse, og bare vil det som er best for deg?

Jeg klandrer deg ikke. Vi blir bombet med reklame om at melk er bra for oss, men nå er det på tide å sette på skepsisbrillene.

Melkeindustrien er her for å tjene penger, akkurat som alle andre.

Hva med laktosefri kumelk?

Foruten å inneholde et tonn antibiotika og annet søppel du ikke burde drikke, bør det viktigere spørsmålet være, kan jeg forsvare det?

Det spiller ingen rolle på hvilken måte de behandler melka etter at den er skvist utav kua. Kua ble fortsatt mishandlet for å produsere den.

Jeg trenger kalsium!

Ja ja, jeg hører hva du sier.

Men her er et spørsmål til deg. Hvor får kuene sin kalsium fra?

Bingo! De får det gjennom maten sin.

Så hvor er logikken i at vi mennesker, skal vente på at kua spiser kalsium, og at det går gjennom kroppen hennes, og at vi så drikker det?

Hvorfor kan ikke vi også gå rett til kilden?

Kalsium finnes i utallige matvarer, bl.a grønnkål, grønnsaker, tempeh, hempmelk, mangler, soya, soyamelk, bønner osv. Best av alt, ingen dyr behøver å bli skadet i prosessen.

Smak er lært

Hvis du befinner deg i en posisjon hvor dine smaksløker har høyere prioritet en velferden til et dyr, noe mange av oss er, vil jeg at du tenker over følgende.

Smak er lært, ikke medfødt.

Mange av tingene du ikke likte som barn, liker du nå. Du ble ikke født med en smak for druer, men ikke oliven, eller reker, men ikke sopp.

Smak er noe du lærer.

Poenget er at hvis du drikker kumelk fordi du synes det smaker godt, skal du vite at det ikke vil være en stor utfordring å lære og like et alternativ.

For de fleste vil det ikke en gang være en utfordring i det hele tatt. Det finnes så mange veganvennlige melkevarianter der ute, at du er nesten garantert å like hvertfall noen av dem.

Neste gang du er ute og handler, se etter soyamelk, mandelmelk, rismelk, hempmelk, kokosnøttmelk osv. Kjøp litt av hvert. Finn ut av du liker, og redd ei ku prosessen.

Vil du fortsette å støtte en brutal industri, eller er du klar for å gjøre en endring?

Geografi

Det er verdt å nevne at vi i norden har høyere toleranse for laktose enn eksempelvis de i Afrika. Med det sagt handler det til syvende og sist ikke om toleranse, men om dyrevelferd og medlidenhet.