arkiv : om : english : RSS

Logisk svikt - Det er greit å drepe dyr fordi dyr dreper dyrKjøttetere argumenterer ofte med at menneskers konsument av dyreprodukter bare er “en del av livets gang”; eller “livets sirkel”.

Hvis dette er ukjent for deg, snakker vi her om at fordi dyr dreper andre dyr for å overleve, er det helt greit at mennesker også dreper dyr, fordi vi utgjør “toppen av næringsskjeden”.

Dette er like logisk som å si at fordi vi mennesker har gjort noe over lengre tid, betyr det at det er greit og fortsette med. Det ignorerer problemet fullstendig, og kan ikke anses som annet enn et forsøk på å flytte fokus over på noe annet.

Man kan si mye om denne typen unnskyldninger, eksempelvis det faktum at tankegang som dette er basert i å velge adapsjon av dyreatferd som “passer oss” her og nå, men samtidig velge bort annen. Det ignorerer det faktum at mennesker kan leve optimale liv helt uten bruk av kjøtt og dyreprodukter, og det legger null fokus på all torturen som foregår i kjøtt -og meieriindustrien. Det sier heller ingenting om hvor lite bærekraftig og skadelig industrien faktisk er. Når det kommer til stykke, snakket vi om valg.

Valget er enkelt

Den egentlig logikken i dette argumentet leser som følger.

Mennesker behøver ikke kjøtt -og meieriprodukter for å overleve. Faktum er at fryktelig mye helseplager kan kobles direkte mot inntak av nettopp dette.

Mennesker kan leve optimalt med en vegansk livsstil. Alt du trenger er litt basiskunnskap om hva du putter i deg, noe som også er sant for de som lever på en diett dyreprodukter. Hvis du er i stand til å lese, er du i stand til å være veganer. Det er ikke vanskelig.

Møt ditt bacon

Bare fordi grisekjøtt smaker godt, kan man ikke forsvare tortur av milliarder av griser hvert eneste år. Griser dyttes inn i bur så små at de ikke har plass til å reise seg. De har ikke plass til å strekke ut beina sine. De lever i et rent helvete hele livet.

Det er ikke uvanlig at en gris må leve livet sitt på et underlag av betong, bare fordi det er enkelt å rengjøre med en høyttrykkspyler.

Pig-in-cage.jpg

Vi kan ikke velge kun det som passer oss

Mange dyr lukter hverandre i rumpa for å hilse, men mennesker har bevisst unnlat adopsjon av denne typen atferd. På lik linje kan eksempelvis løver drepe sine barn, men du ville aldri forsøkt et forsvar basert på det i en rettsal.

Herr dommer, årsaken til at jeg drepte mine barn, er at jeg så en løve gjøre det samme på Discovery Channel.

Med andre ord er det veldig urettferdig å adoptere noen typer atferd, men ikke andre. Det blir helt feil av oss og bare adoptere det som passer oss, men la resten ligge.

Vi kan ikke adoptere adferd bare fordi det passer med noe som “smaker godt”, eller fordi det passer oss der og da.

Tortur over lang tid

Når en løve jakter sitt bytte, dreper den veldig fort. Når løven først får tak i sitt offer, tar det ikke lang tid før kampen er over.

Å sammenligne et rovdyr drepe sitt bytte i naturen, med et husdyr i kjøtt -og meieriindustrien som lever undertrykket i årevis, er fullstendig uhørt. 

Når du spiste bacon (kjøtt skåret av gris) til frokost, er det verdt å vite at din ditt 10 minutters lange måltid, nødvendigvis inkluderte årevis med et liv i tortur, fangenskap og et rent helvete for et annet individ; en gris. Den grisen følte smerte, redsel og hadde like stor vilje til å leve som deg og meg.

Denne grisens mor ble voldtatt, og hennes barn tatt fra henne umiddelbart etter fødsel. De ble stappet inn i et bur, tvunget til en unaturlig rask oppvekst gjennom unormal føde og manipulering, og endelig brutalt drept slik at du kunne spise bacon til frokost.

Mitt mål er ikke at du skal føle deg som en drittsekk; mitt mål er at du skal våkne opp og se hva dine handlinger bidrar til!

Vi har alle et ansvar for å forstå hvor maten vår kommer fra.

Argumentet holder ikke vann

Når man sier at det er greit å drepe dyr fordi dyr dreper dyr, opptrer man i beste fall fra et ignorant ståsted; dyr som drepes i kjøtt -og meieriindustrien kan ikke på langt nær sammenlignes med dyr som drepes av andre dyr i naturen. Her snakker vi om to vidt forskjellige ting.

Som mange har sagt før meg, er evnen til å lide målestokken vi bør gå etter.

Mens vi snakker om gris, ta en kikk på dette

For dyrene
Stian.