arkiv : om : english : RSS

Er det farlig for menn å spise soya?Soy-fem.jpg

De fleste av oss har hørt at det er farlig for menn å spise soya fordi det fører til utvikling av kvinnelige egenskaper, som f.eks bryster.

Er dette sant? Nei. Det er på ingen måte sant. Hvordan vet jeg det? Fordi bl.a vitenskapen har vist at det ikke stemmer.

Tross dette vil man finne mange misforståelser og informasjon som er direkte feil rundt dette tema. Hvis du er en av de som kjøper ryktene, tror du kanskje også at konsument av soya hos menn fører til kvinnelige bryster, liten penis, infertilitet, mindre testosteron og en rekke andre absurde påstander? Hvis dette er deg, har jeg gode nyheter.

Østrogen hos kvinner

Til opplysning produserer kvinner en gruppe hormoner kategorisert som østrogener. DIsse bidrar bl.a til at kvinner utvikler det vi kort oppsummert refererer til som kvinnelige trekk. Årsaken til at jeg nevner dette, er at også soya inneholder østrogen, og det er her mange av misforståelsene kommer inn i bildet.

Kvinnelig østrogen og østrogen i soya er ikke det samme.

Ta f.eks det faktum at store deler av verden har spist soya i århundrer, og fortell meg så når du sist hørte at menn i eksempelvis Asia har pupper? Basert på dette alene bør man stille spørsmål ved validiteten bak at det er farlig for menn å spise soya.

Østrogen i soya

I motsetning til østrogen hos kvinner, utgjør østrogen i soya en helt annen type, nærmere bestemt fytoøstrogener, eller rett og slett planteøstrogen.

Det er trolig på grunn av dette—at folk hører ordet østrogen og får panikk—at alle mytene har oppstått.

Vitenskapelige studier

Hvis du søker litt, vil du finne mye relevant informasjon rundt dette emnet. Nedenfor finner du utkast fra studier som konkluderer med at du ikke har noe å frykte.

“(..) neither isoflavone supplements nor isoflavone-rich soy affect total or free testosterone (..)”

“(..) there is essentially no evidence from the nine identified clinical studies that isoflavone exposure affects circulating estrogen levels in men.”

“Clinical evidence also indicates that isoflavones have no effect on sperm or semen parameters (..)”

“(..) findings from animal studies suggesting that isoflavones increase the risk of erectile dysfunction are not applicable to men (..)”

“(..) data indicate that isoflavones do not exert feminizing effects on men at intake levels equal to and even considerably higher than are typical for Asian males.”

Soybean isoflavone exposure does not have feminizing effects on men: a critical examination of the clinical evidence

“Soyfoods have been a part of Asian diets for centuries and there has never been any indication that they affect reproduction in these populations. Current research on this issue supports what history has long shown.

Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet

Konklusjon

Slutt med bekymringene! Du vil ikke bli omgjort til kvinne hvis du spiser soya. Det eneste som skjer er kroppen din får i seg en sunn matvare.

Beviset for dette ligger i at soya har blitt spist av menn (og kvinner) i store deler av verden i mange århundrer, samt vitenskapelige studier gjort nettopp for å finne ut hvor vidt vi har noe å frykte eller ikke, noe vi altså ikke har.

Hvis du er på jakt etter en litt bredere diskusjon rundt dette tema, anbefaler jeg boken Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet på det varmeste.

For dyrene,
Stian.